Zo slaap je beter

Veel mensen slapen slechter op dit moment. De coronacrisis zorgt voor meer stress, zowel op werkgebied als privé. Dat leidt bij veel mensen tot urenlang woelen en meer nachtmerries. Met deze tips zijn de slapeloze nachten voorgoed verleden tijd.

 

Er zijn twee belangrijke oorzaken van slapeloosheid in tijden van corona. We maken ons meer zorgen, bijvoorbeeld over de gezondheid van familieleden, het werk of de schoolprestaties van de kinderen. Dit kan leiden tot stress, soms zelfs onbewust. Stresshormonen cortisol en adrenaline zorgen ervoor dat je moeilijker in slaap valt en dat je lichter slaapt.

Daarnaast is ons dagelijks ritme in deze tijd helemaal anders. Veel mensen werken thuis. Dan is het verleidelijk om ’s avonds wat langer voor de tv te blijven hangen en ’s ochtends een keer vaker te snoezen. Dat heeft ook gevolgen voor je slaapritme.

Zorg voor een vast ritme

De belangrijkste tip is dan ook: Breng een ritme aan in je dag. Ook al ga je nu het huis niet uit om te werken, te sporten of met vrienden te borrelen, een ritme is altijd fijn. Door ongeveer op dezelfde tijd op te staan en naar bed te gaan, reguleert je lichaam de stresshormonen beter. In de ochtend heb je meer cortisol in je bloed dan in de avond. Bovendien zorgt het voor meer duidelijkheid en daarmee meer rust in je hoofd.

Beweeg voldoende

Het is lastiger om te sporten als verenigingen en sportscholen dicht zijn, maar probeer toch even te bewegen. Een wandeling door de wijk is al voldoende. Zo ontlaad je je lichaam en word je moe. Hierdoor slaap je beter.

Eet gezond

Omdat we nu veel thuis zijn, is de verleiding groter om een ongezonde snack te pakken. Probeer dit een beetje te beperken. Door minder suikers en snelle koolhydraten te eten, heb je minder hoge pieken in je bloedsuikerspiegel gedurende de dag. Veel suiker in het bloed leidt namelijk tot meer cortisol. Door minder te eten, slaap je dus beter.

Reactie plaatsen